Hizmetlerimiz

Teknik Servis Hizmetimiz 7/24

Teknik Servis Hizmetimiz 7/24

KALDIRMA İLETME VE İSTİF MAKİNALARINDA TEKNİK TANIMLAR VE İŞ GÜVENLİĞİ

 

VİNÇLER 

İş kazalarının yoğunlukla meydana geldiği kaldırma ve iletme makinaları arasında yer alan vinçlerin, nasıl kontrol edilmesi gerektiği konusunda bazı bilgilere yer vereceğimiz yazımızda vinçlerin periyodik kontrolleri ile ilgili “İşçi Saglığı ve İş Güvenliği Tüzüğü”nde yer alan bazı yasal zorunluluklara değineceğiz. 

Bilim ve teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler, hızlı sanayileşmeyi de beraberinde getirmiştir. Hızla gelişen sanayileşmeye bağlı olarak; işyerlerinde yeterli önlemlerin alınmaması her yıl artan iş kazaları, meslek hastalıkları ve çevre kirliliği, insan ve çevre sağlıgını tehdit eder bir noktaya ulaşmıştır. Üretim araç ve gereçlerinin uygunsuzluğu, üretim süreçlerinde kullanılan ürün, yari ürün ve ham maddelerden kaynaklanan zararlı etmenler, çalısılan ortamın ve üretim süreçlerinin yetersiz ve olumsuz kosulları çalısanların en temel hakkı olan yasama ve çalışma hakkını tehdit ettiğinden İş Güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır.

İş Güvenliği konusunda, Makina Mühendisleri Odası olarak yıllardır yaptıgımız çalismalarda sorunlarin kaynagina inerek, olusmasini önlemeyi temel almaktayiz. Bu esasta yürütülen yayin ve egitim çalismalarinin yaninda kullanilan aletlerin güvenlikli çalismalarinin ve çalsma ortamlarinin denetlenmesi (Periyodik Kontroller) de yer almaktadir. Çalismalarinda ülke ve toplum çikarlari dogrultusunda hareket Odamiz mesleki denetimin gerekli oldugu konularda Is Güvenligi anlayisini esas almaktadir.

6235 sayili yasa ile, 1954 yilinda kamu kurumu niteliginde bir meslek odasi olarak kurulan TMMOB Makina Mühendisleri Odasi; 18 Sube, 49 Il ve 32 Ilçe Temsilciligi ve 22 Mesleki Denetim Bürosu seklinde tüm yurt düzeyindeki yaygin örgütlülügü ile konu üzerindeki deneyim, bilgi ve teknigin gerektirdigi araç, gereç ve cihazlari kullanarak periyodik kontrol hizmetlerini Isçi Sagligi ve Is Güvenligi Tüzügü’ nün öngördügü sekilde yapmaktadir. Ayrica Odamiz, birimlerinde olusturdugu Is Güvenligi Komisyonlari veya Is Güvenligi Birimleri araciligi ile Isçi Sagligi ve Is Güvenligine yönelik olarak kurs, seminer, sempozyum düzenlemekte, ilgili yasa, tüzük ve yönetmeliklerin çagin gerekliligine uygun hale getirilmesi için çalismalar yapmaktadir.


VİNÇ


TANIM, TARİF

Vinç (Ing. Winch): Sözlük anlami, sandik ve balya gibi yükleri kaldirmaya yarayan alet, araçtir. KREN’in es anlamlisidir.

Vinç insan gücü ile kaldirilamayan, nakledilemeyen yüklerin gerektiginde 360° dönerek muhtelif mesafe ve yüksekliklere (kaldirma-indirme), (yükleme-bosaltma) islerini yapan makinalara verilen genel ad diye tarif edebiliriz. 


SINIFLANDIRILMASI

Kullanildiklari, Monte edildikleri ve Çalistiklari Yerlere, Yapilarina, Yapacaklari Islere, Yürüyüslerine, Hareket Kabiliyetlerine, Bum Yapilarina, Enerji Kaynaklarina göre siniflandirilabilir, bu siniflara ilaveler yapilabilir. (Bu konuda detayli bilgi için TS 11063’e bakilabilir)


ÇESİTLERİ 

Endüstriyel islerde kullanilan vinçler; Portal vinçler (ray üzerinde hareket eden), Portal tasiyici üzerine yerlestirilmis vinçler (ray üzerinde tasiyicilara yerlestirilmis), Köprü vinçler (bas üstü vinçler), Belirli bir yere tespit edilmis sabit vinçler (tek halatli basit vinçler), Dagitim ve montaj vinçler (konveyör tasiyici ve istifleme), Özel maksatli vinçler, Yoldisi vinçler, Kamyon üstü vinçler, Kamyon üstü, hidrolik, teleskopik ve katlanir bumlu vinçler, Pilonlu ve kablolu vinçler, El vinci (el çikrigi), Liman vinci, Rihtim vinci, Gemi vinci, Deniz vinci, Yüzer vinç, Dubali vinç, Kuyu, sondaj vinci, Pergel vinç, Sabit sütunlu döner vinç, Hareketli ve seyyar vinç, Kule vinçler, Mobil vinç (gezer vinç), Lastik tekerli vinçler, Paletli vinçler, Teleskopik bumlu, kafes bumlu vinçler diye çesitlerini sayabiliriz, bu çesitlere ilaveler yapilabilir.


VİNÇ KULLANICISI (OPERATÖR)

Vinci kullanan kisidir. MMO, düzenledigi kurslar sonucu operatörlük belgesi vermektedir.


OPERATÖRÜN SORUMLULUKLARI

· Operatörler için güvenlik en önemli konudur. Çalisacagi alanin güvenligi saglanmadan çalismamalidir.
· Makinasini, göstergeleri, camlari daima temiz tutmalidir.
· Çalismadan önce bütün takimlari, takim kutusuna koymalidir.
· Operatör makina içerisindeki yük kaldirma cetvelini kullanmayi (okumayi) ögrenmelidir.
· Kaldirilacak olan yükü kaldirmadan önce yük ve mesafe cetvelinde gösterilen degerlere uygun sekilde kaldirmalidir.
· Gözü az gören, kulagi iyi duymayan, sagligi yerinde olmayan, alkol ve uyarici kullanan operatörler makina kullanamazlar.
· Çalisacagi alanin çevresini uyarici levha ve bariyerle korumaya almalidir.


VINÇ OPERATÖRÜNÜN KISISEL KORUYUCU MALZEMELERİ

· Emniyet ayakkabisi (ucu demirli, alti lastik)
· Emniyet bareti
· Is elbisesi (rahat hareket edilebilen) 
· Toz gözlügü (Is durumuna göre)
· Isik ve ates gözlügü (is durumuna göre)
· Toz maskesi (is durumuna göre) 
· Kulak tikaci (is durumuna göre)